بسم الله الرحمن الرحیم
گزیده ها

زندگی‌نامه آیت الله دری نجف آبادی

گذري بر زندگي حضرت آيت الله دري نجف آبادي

تولد و دوران كودكي :

اينجانب قربانعلي ( حسينعلي )‌ دري نجف آبادي فرزند مرحوم حاج اسدالله در آبان 1324 در نجف آباد اصفهان ،‌ پا به عرصة وجود نهادم .

دوران تحصيل :

دوران ابتدايي و سال اول دبيرستان را در مدارس معمول آن زمان به تحصيل پرداخته و به سبب علاقة وافر به علوم ديني ، در سال 1338 شمسي به حوزة علميه نجف آباد ( مدرسة مرحوم رياضي ) راه يافتم . و از محضر بزرگاني مانند : مرحوم آيت الله حاج شيخ عباس ايزدي ،‌ حاج شيخ غلامحسين منصور ،‌ حاج سيد محمود مدرس و ديگر بزرگان حوزة علميه نجف آباد بهره بردم .

در سال 1340 شمسي و هم زمان  با رحلت مرحوم آيت الله بروجردي در حاليكه مشغول دورة سطح بودم ، به حوزة علميه قم مشرف شده و از محضر آيت الله حاج شيخ غلامرضا صلواتي ، حاج شيخ حسين شب زنده دار ،‌حاج شيخ ابراهيم اميني و آيت الله مفتح دروس جلدين لمعه ، قوانين ، منظومه ، منطق و حكمت را فرا گرفتم . رسائل و مكاسب را در محضر آيات : سبحاني ، ‌صالحي نجف آبادي ، ‌منتظري ، حاج شيخ علي پناه اشتهاردي و فاضل لنكراني استفاده بردم .

كفايه را نيز در محضر مرحوم آيت الله حاج سيد باقر سلطاني و ديگر بزرگان فرا گرفتم . از سالهاي 1343 و 1344 شمسي در درس خارج اصول و اجتهاد و تقليد و نيز كتاب الصلوه مرحوم آيت الله محقق داماد شركت جستم و هم زمان نيز در درسهاي طهارت مرحوم آيت الله گلپايگاني حضور يافتم . از حوزة درسي مرحوم آيت الله حائري ، آيت الله فاني اصفهاني ،‌آيت الله اراكي و نيز دو سال تابستان ها از حوزه درسي مرحوم آيت الله سيد علي بهبهاني بهره بردم .

جلد سوم اسفار را در محضر مرحوم علامه طباطبايي و جلد اول را در محضر آيت الله اميني و جلد دوم و ششم را در محضر آيت الله جواد آملي فرا گرفتم . قسمتي از الهيات ، شفا و قواعد اين تركه و فصوص و مصباح را نيز از محضر آيتين علمين جوادي آملي و حسن زاده آملي فرا گرفتم .

در مباحث فلسفي و جلسات خصوصي آيت الله شهيد مطهري نيز حضوري فعال داشته ام از سالهاي 1347 - 1346 شمسي به بعد بصورت مستقل در مباحثة جواهر،كفايه ، فقه ، اصول و اسفار پرداخته و ضمناً به تدريس سطوح مختلف همت گماردم .

از جمله درس هايي كه در آن سال ها در حوزة مقدس قم و نجف آباد براي طلاب و دانشجويان دلپذير بود ،‌آشنايي با نهج البلاغه شريف بود كه همواره مورد توجه اين جانب بوده و به اين كار غالباً ممارست داشته ام .

فعاليتهاي علمي :

از آغاز طلبگي ، تحصيل توأم با تدريس داشته ام و نوعاً چند مباحثه را دنبال مي كرده ام . بسياري از دروس سطوح مختلف مانند : كفايه  مكاسب ،‌ منظومة حكمت ، نهايه الحكمه ، ‌بدايه ، المنطق و اصول الفقه مرحوم مظفر ، بخشي از اشارات و مباحث فراوان ديگري را مباحثه نموده ام .

در مدارس كرماني ها ، قديريه و رضويه و عترت و رسول اكرم ( ص)‌و مدرسه مباركه فيضيه و حجتيه نيز دروس گوناگون ادبيات و ( سطح ) و تفسير قرآن كريم و نهج البلاغه شريف را ارائه نموده ام .

پس از پيروزي انقلاب اسلامي نيز عليرغم اشتغالات فراوان در امر تدريس درحوزة علميه قم و يا دانشگاههاي كشور ،‌كم و بيش در حد توان انجام وظيفه كرده ام و توفيق تدريس مباحثي همچون : آيات و احكام اقتصادي ، اقتصاد اسلامي ، ولايت فقيه ، مباني سياست اسلام در نهج البلاغه ، فقه سياسي اسلام ، را در دانشگاههاي تربيت مدرس ،‌ امام صادق (ع) مدرسة عالي شهيد مطهري و ... داشته ام و چندين رساله دانشجويي را راهنمايي نموده و يا مشاوره داده ام و در منزل نيز به تدريس مكاسب و ديگر دروس اشتغال داشته ام .

در اين سالها در حوزه علميه و مدارس مختلف علوم ديني نيز به درس و بحث اشتغال داشته ام ، ‌از جمله اين كه در حوزة علميه شهر كرد ،‌ مدرسة مباركة حجتيه براي طلاب غير ايراني ، مدرسة امام حسين (ع) ( ميدان امام حسين تهران ) ، ‌مدرسة مروي ،‌ مدرسه علميه اميرالمؤمنين و مدرسة الزهرا ( ع ) ، حوزه هاي عمليه خواهران و برادران و مسجد جامعه حجت غرب تهران مسئوليت داشته و تدريس داشته ام، اکنون در حوزه ی علمیه ی اراک مشغول تدریس دروس مختلف حوزوی از جمله تفسیر و نهج البلاغه و غیره می باشم.

تأليفات :

در كنار فعاليت هاي علمي و اجتماعي ، تأليفاتي نيز داشته ام كه برخي به چاپ رسيده اند نظير : انسان ، ‌اسلام و بهره وري در اسلام ، تراژدي دراز مدت جمهوري اسلامي ايران ، ‌فرهنگ و توسعه از ديدگاه حضرت امام خميني مقدمه اي بر مالية عمومي در اسلام ، حكومت اسلامي در نهج البلاغه ، ‌انديشه هاي اقتصادي شهيد مدرس. مجموعه مقالات معرفی شخصیت شیخ بهایی، مقالات حقوقی، حقوق در اسلام، توسعه در اسلام، جستاری پیرامون امنیت در اسلام، عبودیت و معرفت، ترسیم انسان تراز در نگارخانه قرآن و عترت، نظرات دادستان کل کشور در هیات عمومی دیوان عالی کشور و مقالات متعدد علمي ديگر که شمار زیادی از آنها در مجامع بین المللی ارائه گردیده و موارد فراوانی در جراید و نشریات علمی و متفرقه به چاپ رسیده است.

فعاليت هاي تبليغي :

كاروتبليغ و ارشاد و دعوت به خير ،‌ از برنامه هاي اصلي و وظايف مهم روحانيت بوده كه اينجانب نيز به لطف خداوند متعال از سال هزارو سيصدو چهل و دو شمسي همواره در ايام محرم و ماه رمضان و نيز ديگر ايام تبليغي به اين مهم همت گماشته و در حد توان به انجام وظيفه پرداخته ام و از روستاهاي دور افتاده اليگودرز مانند : اردودر ، خاني آباد تا راويز رفسنجان و كشكوئيه رفسنجان ، چهارمحال بختياري و نيسيان ،‌ جندابه ، اژيه ، شهرستانك ورامين ، ‌محمد آباد ، حسن آباد قم ، ‌نظام آباد و جاسب و لار و سروستان فريدن و سعادت آباد فارس و بندرعباس و اهواز و رامهرمز و بندر امام و بندر ماهشهر ، ‌نجف آباد ، اصفهان ، تيران فريدن مناطق اطراف تهران ، كرج ، بابل ، ‌قزوين ، ‌بندانزلي ، سنقر ، ‌ايلام و نقاط ديگر كشور به اين امر پرداخته و در ارشاد و هدايت و تبليغ و ترويج شريعت و مبارزه و افشاگري عليه رژيم ستم شاهي و بيان افكار و فتاوي بلند امام راحل به اندازة قدرت اداري وظيفه نموده ام .

اشتغالات علمي ، ‌تحصيل ، ‌تدريس و تبليغ در عصر ستم شاهي ، ‌باعث كناره گيري اينجانب از فعاليت هاي سياسي نشد ، ‌بلكه پس از رحلت مرحوم آيت الله سيد عبدالهادي شيرازي جزء اولين پيروان و مقلدان حضرت امام خميني درآمده و در جهت ترويج و تبليغ افكار نوراني و انقلابي آن بزرگوار همچون ديگر ياران ايشان در صحنة حوزه و جامعه حضوري فعال داشته و به علت فعاليت هاي سياسي و افشاگري و روشن گري چندين بار به وسيلة شهرباني احضار و تحت تعقيب قرار گرفته ام . در دوران انقلاب اسلامي نيز با سخنراني در شهرهاي مختلف از جمله قم ، كاشان ،  قمصر ، ‌نجف آباد ، اصفهان ،‌ خميني شهر ، تهران ، اهواز ، ‌بندر عباس ، ماهشهر ، بندر امام ، ‌رامهرمز ، بابل و ديگر مناطق مردم را به فعاليت عليه نظام ستم شاهي و مبارزه با آمريكا و اسرائيل تهييج و تحريك نموده كه از جمله مي توان به سخنراني هاي محرم سال هزارو سيصدو پنجاه و هفت  شمسي در نجف آباد و خميني شهر كه منجر به سرنگوني مجسمه شاه گرديد اشاره كرد . در دوران انقلاب به سبب تحت تعقيب بودن ، ‌عازم خوزستان گرديده و در آن استان به فعاليت هاي خود ادامه دادم .

در زمان ورود حضرت امام در سال هزارو سيصدو پنجاه و هفت    شمسي ، از اعضاي ويژة ستاد حفاظت از امام بودم و پس از چند روز خدمت در روابط عمومي ستاد مدرسة رفاه ، ‌با تأييد حضرت امام جهت پيگيري مسائل انقلاب ، عازم بندعباس شدم .

ديدار از زندانيان و تبعيديان نيز يكي ديگر از كارهايي بوده كه در حد توان انجام وظيفه نموده ام، اکنون نیز تمام توان خود را مصروف فعالیت های تبلیغی در استان مرکزی می نمایم.

مسئوليت هاي دوران انقلاب :

از جمله مسئوليت هاي اينجانب در دوران انقلاب مي توان به موارد ذيل اشاره نمود :‌

-       مسئوليت كميته انقلاب اسلامي در اراك ؛

-       امامت جمعه شهر كرد و نمايندگي امام راحل در استان چهار محال و بختياري ؛

-       دادستان انقلاب اسلامي در استان چهار محال و بختياري ؛

-   نمايندگي مجلس شوراي اسلامي در دورة اول از چهار محال و بختياري ( اردل ، كوهرنگ ، ‌فارسان و كيار ) به عنوان مخبر و رئيس كميسيون برنامه و بودجه در دورة چهارم و پنجم از تهران و رياست كميسيون برنامه و بودجه و رياست كميسيون خاص رسيدگي به لايحة برنامة پنجسالة اول و دوم و رئيس كميسيون خاص رسيدگي به مناطق آزاد و رئيس كميسيون كار و استخدام در دورة اول و مسئوليت هاي ديگر ؛

-       دبير هيئت عالي گزينش ( مستقر در رياست جمهوري ) بيش از 15 سال ؛

-       عضويت در ستاد قرارگاه خاتم الانبياء ؛

-       نمايندگي رياست جمهوري وقت ( حضرت آيت الله خامنه اي ) در سركشي به رزمندگان اسلام و مناطق آسيب ديده در اثر جنگ تحميلي ؛

-       نمايندگي امام جمعه تهران در ستاد پشتيباني جبهه و جنگ ؛

-      رياست هيئت مديره و دبير هيئت علمي مركز جهاني علوم اسلامي قم ( منصوب از سوي مقام معظم رهبري به مدت 5 سال ) ؛

-      عضويت در شورايعالي مجمع جهاني اهل بيت (ع) (‌منصوب از سوي مقام معظم رهبري از اول تأسيس سال 68 تا امروز ) و مدتي نيز  معاونت  فرهنگي مجمع اهل البيت (ع) ؛

-      امامت جمعة موقت شهر ري از سال 73 تا 88؛

-      مسئوليت مجمع مشورتي بازسازي كشور پس از پذيرش قطعنامه در سال 1367 از طرف امام راحل ( ره ) - دو دوره نمايندگي مجلس خبرگان از استان ايلام و تهران ؛

-       عضويت در بعثة حضرت امام و مقام معظم رهبري در حج ؛

-       معاونت اقتصادي و تكنولوژي مركز تحقيقات استراتژيك رياست جمهوري ؛

-       عضويت در كميتة تنظيم بازار ارز و عضويت در شوراي پول و اعتبار ؛

-       عضويت در مجمع تشخيص مصلحت نظام در دو دوره پنج ساله ؛

-       وزير اطلاعات جمهوري اسلامي ايران ؛

-       مشاوره اقتصادي رئيس جمهوري ؛

-       رياست كميته اقتصادي شوراي عالي امنيت ملي ؛

-       رياست ديوان عدالت اداري ؛

-        عضو هيات امناي دانشگاههاي صنعتي اصفهان و كاشان يك دوره از طرف آيت الله هاشمي رفسنجاني رئيس جمهور وقت ؛

-       عضو هيات امناي دانشگاههاي منطقه مركزي از طرف رياست محترم جمهوري ؛

-       عضو هيات امناي مهديه تهران از سالهاي 59 تا اين تاريخ ؛

-       عضو هيات امناي ندا رايانه و مسئول انجمن فن آوري در مجلس شوراي اسلامي در دوره هاي چهارم و پنجم ؛

-       عضو ستاد تفسير؛

-       دادستان كل كشور از سال 83 تا 88 ؛

-       رییس کنگره ی شیخ بهایی در 3 سال متوالی؛

-       رییس کنگره جاودان های تاریخ(سالگرد شهادت 72 تن) در سال 88؛

-       عضو کمیته سه نفره بررسی وقایع پس از انتخابات سال 88؛

-       نماینده ولی فقیه و امام جمعه استان مرکزی با حکم مقام معظم رهبری؛